Viime viikonloppuna käväisimme mökkireissun yhteydessä maalla ihan mahtavilla lähiruokamessuilla. Myytävänä oli vaikka mitä ihanaa, ja minä iskin silmäni chilipensaisiin. Jättimäinen raakileita ja kukkia täynnä oleva puska maksoi 3 euroa, ja miten kauniskin se on! Myyjä ohjeisti, että näistä erittäin vahvoista pienistä punaisista hedelmistä noin 1/4 riittää maustamaan tulisesti ruoan neljälle hengelle.
Olemme miehen kanssa ihastuneet tummaan chilisuklaaseen, joten kokeilin oman raakasuklaan maustamista tuoreella chilillä. Ilmeisesti tulisuus voimistuu kuumennettaessa, sillä suklaaseen ei tullut paljonkaan makua, mutta wokista tuli sopivan tulista. Joka tapauksessa suklaasta tuli niin järkyttävän hyvää, että jaanpa ohjeen kuitenkin.
Chilipensaiden talvehtimaan laittamisesta voi lukea esim. täältä Papu ja pelargoni -blogista.
Sulata vesihauteessa raakakaakaovoi ja kylmäpuristettu kookosöljy. Sekoita joukkoon hunaja, appelsiininkuoriraaste ja chili mahdollisimman pieneksi pilkottuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä kaikki aineet. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperin päälle esim. lautaselle ohueksi levyksi. Laita pakastimeen jähmettymään. Noin puolen tunnin päästä suklaa on jähmettynyt lohkeilevaksi. Ripottele myllystä vielä päälle hieman suolaa ja loput appelsiininkuoriraasteet. Nauti!Chili-appelsiiniraakasuklaa1 dl raakakaakaovoita3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä2 rkl hunajaavahvaa tuoretta chiliä oman maun mukaan2 rkl raakakaakaojauhetta1 rkl carobjauhetta1 tl macajauhettaripaus vaniljajauhetta, vaniljansiemeniä tai vaniljauutettapuolikkaan appelsiinin kuori raastettuna (loput valmiin suklaan kanssa tarjoiltavaksi)1/2 tl kaneliaripaus ruususuolaa
/ / /
Or, we'll see if this will become an actual hobby, at least so far it's been fun! It was midsummer when I got a few small chili plants through the local recycling group. The kind lady told me the seeds were brought from Hungary, but otherwise the plants remained a mystery. I wasn't able to take care of them properly in the middle of the holidays, but during the autumn they've started blooming and growing fruit anyway. We've enjoyed watching them grow on the kitchen windowsill.
We spent the last weekend at the summer cabin and stopped by at a wonderful local and organic food fair. I struck my eyes in flower-filled chili plants that cost only tree euros per bush! It is so beautiful too, I hope I'll be able to keep it alive through the wintertime.
We have fallen in love with dark chili flavoured chocolate, so I tried seasoning my own raw chocolate with fresh chili. Could have used a bit more, next time then. Anyway, it is so delicious in my opinion, that the recipe is worth sharing.
In a double boiler melt the raw cacao butter and cold-pressed coconut oil. Stir in the honey, orange zest and chili peppers, chopped as fine as possible. Mix the dry ingredients and combine all. Stir until smooth and spread a thin layer on a plate covered with baking paper. Put into the freezer to solidify. Wait for approximately half an hour and your chocolate has become solid and crumbling. Sprinkle some ground rose salt and the rest of orange zest on top. Enjoy!Chili and orange flavoured raw chocolate1 cup raw cacao butter3 tablespoons cold-pressed coconut oil2 tablespoons honeystrong fresh chilies to your taste2 tablespoons raw cocoa powder1 tablespoon carob powder1 teaspoon maca powdera pinch of vanilla powder, vanilla seeds or vanilla extract1/2 orange's zest grated (serve the rest with the finished chocolate)1/2 teaspoon cinnamona pinch of rose salt
No comments:
Post a Comment